Dom Z

Toto je dom s podkrovím pre štvorčlennú rodinu. Klienti očakávali veľmi efektívnu dispozíciu, spoločenskú časť domu, ktorá bude príjemná pre široký okruh známych, oheň, miesto na knihy a  striedme prevedenie. Mesto očakáva zachovať charakter miesta, predpisuje typ a sklon striech.
Svahovitá parcela medzi okresnou cestou a železnicou, centrum vedľa, vinice a príroda okolo. Podivné miesto pre rodinné domy založené niekde v 70tych rokoch minulého storočia. Prekvapivo príjemné a tiché. Kostru držia štyri typy radových domov, okolo rozsypané rôzne rodinné domy, zeleň. Jemný pahorok vám skrýva skutočnú mierku a dopravné tepny. Ulica je pokojná, dom je k nej otvorený.

Navrhli sme jednopodlažný dom s obytným podkrovím. Denná časť domu je otvorená do vstupnej krytej terase na severe – chládok a pokoj, na západe do ulice, kde sa odohráva pomalý život, na juhu do vyvýšenej slnečnej terasy nad záhradou. Otvorenie do troch strán je násobené schodiskom v strede, ktoré ponúka viac svetla a vzduchu. Kuchyňa je akoby za rohom, rozširuje spoločenskú časť a pridáva východnú stranu. Rodičia sú dolu pri zemi – praktický servis domácnosti. Podkrovie je pre deti. Kľúčové ostávajú terasy. Dve terasy ponúkajú dve atmosféry, pocity, teploty v jeden moment.

Stavebné postupy sú “tradičné”. Murovaný obvod na betónovej doske. Drevený trámový strop. Krov s presahom na juhu a severe. Biela hrubozrnná omietka, plechová strecha, drevené okná. Interiér pokračuje. Drevo a biela omietka na stenách. Drevo a sivé marmoleum na podlahe. Drevo a nerez v kuchyni.

Kde / Svätý Jur
Ako / Dom s podkrovím pre deti. Dve terasy. Drevo, omietka, plech.
Kedy / 2019
Status / Štúdia

zabky ext 003b.jpg
zabky axo 002.jpg
zabky int 006.jpg
zabky int 020.jpg
04 podorys prizemia.jpg
05 podorys podkrovia.jpg
rez.jpg
uIMG_20190318_0001.jpg
uIMG_20190318_0004.jpg