SúťažeToito Architekti

Bytový súbor Parková

SúťažeToito Architekti
Bytový súbor Parková

Kompozícia:
Vzájomná poloha objektov na pozemku podporuje protipólne povahy bývania. Denné časti sa uzatvárajú do spoločného dvora-námestia, spálne bytov sú otvorené výhľadom a zeleni. Domy poskytujú obyvateľom nenútený kontakt s okolím a navzájom medzi sebou.
Prechádzka:
Okruh sprevádza obyvateľov množstvom scenárov a pocitov. Na prechádzku sú priamo naviazané ihrisko, parkovisko, farma, dvor s jazierkom a lúka.
Dom:
Dom je pavlačový s preplávajúcimi bytmi. Pavlač je otočená na slnečnú stranu, vstupy do bytov sú zároveň lodžie. V centre je schodisko s výťahom, po okrajoch je pridaný výťah pre komfort seniorov a schodisko na opačnom konci pre bezpečnosť.
Komunikácia:
Pavlač spojená s lodžiami je socializačným epicentrom. Nenútene postrkáva obyvateľov k spoločným rozhovorom, sem tam si stačí zamávať, pousmiať. Prístupová chodba je oddelená od bytov vstupnými lodžiami a otvoreným priestorom pre zeleň a svetlo.
Byty:
Všetky byty sú preplávajúce, bezbariérové, s plnohodnotnou posteľou. Vstupuje sa cez spoločnú lodžiu pre dve jednotky. Dispozícia prihliada na vek a počet obyvateľov, nechce ich izolovať.
Stavba:
Hrubá stavba a detail sú redukované. Stropy a pavlač – železobetónová doska, steny pálená tehla hr.500mm bez tepelnej izolácie. Fasáda – omietka, strecha – extenzívna zeleň, okná – drevo.

Ako / Architektonická súťaž na mestský nájomný obytný súbor v Prievoze. Menší bytový dom v tichej lokalite bude určený a prispôsobený pre nájomníkov, ktorými majú byť primárne seniori a seniorky a budú fungovať na komunitnom princípe
Kedy / 2020
Kde / Bratislava
Status / Verejná anonymná súťaž
Spolupráca / Miroslava Mišurová

vtak.jpg
01.jpg
02.jpg
dvor.jpg
palvac dvor.jpg
luka.jpg
pavlac.jpg
byt.jpg
03.jpg
04.jpg