Byt M

Byt M nie je interiér s izbami, farbami, zladenými doplnkami, architektom navrhnutou kuchyňou a nábytkovými zostavami pre elektroniku na stenách. Nechce zapôsobiť na priateľov, v horšom prípade na návštevníkov, ktorým na domácich vôbec nezáleží.
Nie je to miesto iba na spanie, jedenie a pozeranie TV. Je osobnou výpoveďou majiteľov, rozpráva ich príbeh, vyjadruje názory a túžby. Architekti boli iba zrkadlom ich viery v rodinu a bytie spolu, ktoré sa odrazili v celom priestore. Byt M je úprimná snaha o skutočný domov. Byt nemá izby. Je to plocha, na ktorej sú svetlé a tmavé miesta, zákutia a tajné skrýše, skladovacie objekty, posuvné steny, vyhliadková veža, dom pre deti, jedálenský stôl na hranie, kúpelňa na rozhovory, obývačka na spanie, malý cyklistický okruh. Takáto plocha poskytuje množstvo možností využitia priestoru a pohybu v ňom. Iba byť na nej izolovaný je ťažké, nástojčivo učí tolerancii a komunikácii. Neexistuje tu jasné delenie na nočnú a dennú časť. Deti zaspia, rodičia sa potichu presúvajú do jedálne na neskorý rozhovor, alebo zatvoria malý drevený dom.

Rekonštrukcia začala vyčisteným všetkého nepotrebného a nenosného. Začíname obsadzovať plochu rozmiestňovaním prvkov, nie delením na miestnosti. Pri vstupe je voľne postavená šatníková skriňa, za ňou jedálenský stôl a kuchyňa. Kúpelňa má priame denné svetlo, ktoré púšťa ďalej do interiéru cez sklenené dvere. Pri jej veľkosti sa stáva aj trochu záhradou, netreba ju zatvárať. Nosná stena delí byt na dve časti. Dva priechody cez ňu podnecujú pohyb. V druhej časti sme umiestnili dom pre deti. Dolu sa spí, hore hrá s kamarátmi a pozoruje dianie okolo, vedľa sa píšu domáce úlohy, za majú rodičia hobby kútik. Na stene oproti sú postele a šatník za posuvnou stenou. V strede je pohodlné sedenie ako oficiálne centrum.

Túžba po chvíľach strávených spolu s najbližšími podnietila odvahu v malý sociálny experiment. Dokážu žiť blízki naozaj blízko seba?

Kde *  Bratislava
Ako * Rekonštrukcia bytu v centre mesta na domov
Kedy * 2012-2013
Plocha * 100m2
Status * Realizácia
Foto * Katka Príkopská

Ocenenia |  2014 - Nominácia na Cenu za architektúru CE ZA AR 2017 v kategórii Interiér

m1
m2
m3
m4
m5
m6
m7
m8
m9